In de tentoonstelling GIF! zie je veel levende, giftige dieren. Maar wist je dat ook planten en mineralen kunnen giftig zijn? Waarom is dat en hoe werkt gif eigenlijk? Freek en zijn collega-onderzoekers leren je door middel van filmpjes meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif. Maar het blijft niet bij kijken alleen. Sta met je neus bovenop een bijzondere gif-demonstratie of kijk mee over de schouder van de dierverzorger. Hij verzorgt elke dag de giftige dieren uit de tentoonstelling.
Sommige paddenstoelen kun je gewoon eten, zoals een champignon, maar andere soorten zijn giftig. Ontdek van welke paddenstoelen je kunt smullen en kook zelf je paddenstoelenmaaltijd. Maar pas op dat je niet de verkeerde pakt.
Freek gaat vaak op expeditie. Help jij zijn koffer pakken? Wat heeft hij nodig voor de jungle en wat als hij naar de woestijn reist? In het lab doe je net als Freek met een microscoop onderzoek. Welk antigif hoort bij het gif? En van welk gif kunnen we medicijnen maken?
Sluit aan bij een van de ‘giftige’ demonstraties. Wist je bijvoorbeeld dat een peper een vrucht is, net als een appel? Toch laat je het wel uit je hoofd om een peper als een appel te eten en in je lunchtrommel te stoppen! Waarom pepers zo scherp zijn, leggen we uit in de demo ‘het mysterie van de peper’.
Een andere demonstratie gaat over gif. Gif heeft een slechte naam. Van giftige dingen kun je ziek worden, en soms is gif zelfs dodelijk! Maar hoe komt dat? Wat doet gif in je lichaam? En wist je dat gif soms levens kan redden? Ook demonstreren ze hoe een gifslang eet. Stel je voor dat je een stuk taart eet dat net zo groot is als jijzelf. Je stopt hem in één keer in je mond maar dat gaat natuurlijk niet. Een slang kan dat wel. Hoe dan? Kom het bekijken bij de demonstraties.
Zo leuk! De kinderen zijn dol op Freek Vonk. En voor de ouders is het een win-win situatie. de kinderen hebben het naar hun zin en het is nog leerzaam ook! Goed bezig Freek.